Jadłospis

 

Poniedziałek, 18 marca 2019 r.
Śniadanie Bułki knypel, pieczywo mieszane z masłem/1,7/, wędlina wieprzowa, kiełki, rzodkiewki
Herbata/kakao/7/
II śniadanie Serek waniliowy/7/
Chrupsy jabłkowe
Obiad Zupa z soczewicy czerwonej z włoszczyzną/9/ ziemniakami i natką
Leczo z warzywami/szpinak, cukinia/z ryżem parabolicznym/1/
Woda niegazowana/kompot wieloowocowy
Wtorek, 19 marca 2019 r.
Śniadanie Bułka wiejska, chleb dyniowy z masłem/1,7/ jajecznica, szczypiorek, rzodkiewki, szynka
Herbata
II śniadanie Galaretka truskawkowa, śmietana i be-be/1,7/
Woda
Obiad Zupa z białych warzyw z włoszczyzną/9/ śmietaną/7/ i lubczykiem
Makaron kokardki z sosem myśliwskim, marchewka do chrupania
Woda niegazowana/kompot wieloowocowy
Środa, 20 marca 2019 r.
Śniadanie Kawiorek, pieczywo mieszane z masłem/1,7/ twarożek ze szczypiorkiem/7/ makrela/4/, sałata
Herbata
II śniadanie ½ banan, jabłka, podpłomyki/1/
Woda
Obiad Zupa marchewkowa z włoszczyzną/9/ śmietaną/7/ i natką
Gulasz drobiowy /kurczak,indyk/ z kaszą bulgur/1/, ogórek kiszony
Woda niegazowana/kompot wieloowocowy
Czwartek, 21 marca 2019 r.
Śniadanie Kawiorek, pieczywo mieszane z masłem/1,7/ ser żółty/7/ ogórek zielony, keczup
Herbata smakowa
II śniadanie Bułka wiejska z masłem/1,7/ (wycieczka)
Sok witaminka
Obiad Rosół z włoszczyzną/9/ makaronem/1/ i lubczykiem
Pieczeń wieprzowa z ziemniakami, surówka z kapusty pekińskiej
Woda niegazowana/sok
Piątek, 22 marca 2019 r.
Śniadanie Pieczywo mieszane z masłem, wędlina drobiowa, pomidor, sałata mix
Herbata/kakao/7/
II śniadanie Płatki kukurydziane z jogurtem naturalnym/1,7/ i miodem
Woda
Obiad Zupa pomidorowa z włoszczyzną/9/ śmietaną/7/ ryżem/1/ i natką
Placki ziemniaczane/1,3/
Kalarepa do chrupania
Woda niegazowana/herbata owocowa

* Między posiłkami picie podawane jest na życzenie dziecka
* Herbaty podawane do posiłków: owocowa, rumiankowa, miętowa, zwykła
* Dzieciom alergicznym wykluczamy z posiłków składniki uczulające
* Tabela z alergenami – przy jadłospisie. Liczby od numeru 1 do 14 oznaczają alergeny w potrawie.
* Solimy solą potasową z morską /norma do 3 g/
* Używamy przypraw naturalnych np. majeranek, papryka, czosnek, cebula, pietruszka, koperek

Jadłospis sporządzono na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.