Jadłospis

 

Poniedziałek, 19 listopada 2018 r.
Śniadanie Kawiorek, pieczywo mieszane z masłem/1,7/ ser żółty/7/ powidła śliwkowe, rzodkiewki, kiełki
Herbata smakowa
II śniadanie Jogurt owocowy/7/
Be-be/1/
Obiad Zupa grysikowa z włoszczyzną/9/ i lubczykiem
Sznycelki z indyka/1,3/ z ziemniakami, surówka z buraków tartych
Woda niegazowana/sok
Wtorek, 20 listopada 2018 r.
Śniadanie Pieczywo mieszane z masłem/1,7/ wędlina drobiowa, papryka, sałata
Herbata/kakao/7/
II śniadanie Kawiorek z masłem/1,7/ makrela/4/ ogórek zielony, rzodkiewki
Herbata
Obiad Zupa ziemniaczana z włoszczyzną/9/ i natką
Makaron/1,3/ z sosem warzywnym
Woda niegazowana/kompot wieloowocowy
Chrupsy jabłkowe
Środa, 21 listopada 2018 r.
Śniadanie Bułka wiejska z masłem/1,7/ jajecznica ze szczypiorkiem, kiełbasa dębowa, keczup
Herbata smakowa
II śniadanie Galaretka owocowa z gruszkami i śmietaną/7/
Woda
Obiad Zupa kalafiorowa z włoszczyzną/9/ śmietaną/7/ ziemniakami i natką
Pyzy z sosem bolońskim, ogórek zielony
Woda niegazowana/sok
Czwartek, 22 listopada 2018 r.
Śniadanie Zupa mleczna z makaronem /1,7/
Chleb dyniowy z masłem, papryka, sałata
Herbata
II śniadanie Ciastka zbożowe/1/
Sok witaminka
Obiad Rosół z włoszczyzną/9/ makaronem/1/ i lubczykiem
Pieczeń wieprzowa w sosie z ziemniakami, surówka z kapusty modrej
Woda niegazowana/sok
Piątek, 23 listopada 2018 r.
Śniadanie Pieczywo mieszane z masłem/1,7/ twarożek ze szczypiorkiem/7/ pasta z łososia/4/ ogórek zielony, rzodkiewki
Herbata smakowa
II śniadanie Serek waniliowy/7/ z truskawkami
Obiad Zupa pomidorowa z włoszczyzną/9/ ryżem/1/ śmietaną/7/ i natką
Kluski szare/1,3/ z boczkiem wędzonym, ogórek kiszony
Woda niegazowana/sok

* Między posiłkami picie podawane jest na życzenie dziecka
* Herbaty podawane do posiłków: owocowa, rumiankowa, miętowa, zwykła
* Dzieciom alergicznym wykluczamy z posiłków składniki uczulające
* Tabela z alergenami – przy jadłospisie. Liczby od numeru 1 do 14 oznaczają alergeny w potrawie.
* Solimy solą potasową z morską /norma do 3 g/
* Używamy przypraw naturalnych np. majeranek, papryka, czosnek, cebula, pietruszka, koperek

Jadłospis sporządzono na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.