Jadłospis

 

Poniedziałek, 14 stycznia 2019 r.
Śniadanie Kawiorek, pieczywo mieszane z masłem, ser żółty/1,7/, tuńczyk/4/, ogórek zielony, papryka
Herbata smakowa
II śniadanie Serek waniliowy/7/
1/3 banan/1/
Obiad Zupa marchewkowa z włoszczyzną/9/ śmietaną/7/ i lubczykiem
Strogonof z indyka z makaronem/1/, ogórek kiszony
Woda niegazowana/sok
Wtorek, 15 stycznia 2019 r.
Śniadanie Pieczywo mieszane z masłem/1,7/ wędlina wieprzowa, powidła śliwkowe, kiełki, papryka
Herbata/kakao/7/
II śniadanie Wafle ryżowe z nutellą/1/
Sok witaminka
Obiad Gulasz wieprzowy z ziemniakami, surówka z kapusty pekińskiej
Woda niegazowana/sok
Chrupsy jabłkowe
Środa, 16 stycznia 2019 r.
Śniadanie Pieczywo mieszane z masłem/1,7/ parówki z szynki na ciepło, keczup
Herbata
II śniadanie Brzoskwinia,gruszki/ śmietana/7/ podpłomyki/1/
Obiad Zupa pomidorowa z włoszczyzną/9/ makaronem/1/ i natką
Placki ziemniaczane z marchewką
Woda niegazowana/kompot wieloowocowy
Czwartek, 17 stycznia 2019 r.
Śniadanie Kawiorek, pieczywo mieszane/1,7/ twarożek ze śmietaną/7/ rzodkiewki, pstrąg wędzony/4/ sałata mix
Herbata smakowa
II śniadanie Jogurt owocowy/7/
Biszkopty/1/
Obiad Kotlet schabowy/1,3/ z ziemniakami, surówka wielowarzywna
Woda niegazowana/sok
Chrupsy jabłkowe
Piątek, 18 stycznia 2019 r.
Śniadanie Bułka knypel, pieczywo mieszane z masłem/1,7/, wędlina wieprzowa, jajko gotowane/3/ szczypior, papryka
Herbata smakowa
II śniadanie Rogal z masłem/1,7/
Herbata owocowa
Obiad Zupa z fasolki szparagowej z włoszczyzną/9/ ziemniakami i lubczykiem
Ryż na mleku z truskawkami/1/
Woda niegazowana/herbata smakowa

* Między posiłkami picie podawane jest na życzenie dziecka
* Herbaty podawane do posiłków: owocowa, rumiankowa, miętowa, zwykła
* Dzieciom alergicznym wykluczamy z posiłków składniki uczulające
* Tabela z alergenami – przy jadłospisie. Liczby od numeru 1 do 14 oznaczają alergeny w potrawie.
* Solimy solą potasową z morską /norma do 3 g/
* Używamy przypraw naturalnych np. majeranek, papryka, czosnek, cebula, pietruszka, koperek

Jadłospis sporządzono na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.