Jadłospis

 

Poniedziałek, 17 czerwca 2019 r.
Śniadanie Pieczywo mieszane z masłem/1,7/ ser biały ze śmietaną/7/ szczypior, papryka, dżem z czarnej porzeczki
Herbata
II śniadanie Jogurt owocowy/7/
Be-be/1/
Woda
Obiad Zupa grysikowa/1/ z włoszczyzną/9/ i lubczykiem
Sznycelki z indyka z ziemniakami, surówka z rzodkiewki, ogórka małosolnego sałaty mix
Woda niegazowana
Wtorek, 18 czerwca 2019 r.
Śniadanie Bułka wiejska, chleb dyniowy z masłem/1,7/ ser żółty/7/, powidła śliwkowe, kiełki mix, rzodkiewki
Herbata
II śniadanie Arbuz, podpłomyki/1/
Woda
Obiad Zupa brokułowa z włoszczyzną/9/ śmietaną/7/ i natką
Wieprzowina duszona, makaron kokardki/1/ marchewka paski
Woda niegazowana/sok
Środa, 19 czerwca 2019 r.
Śniadanie Kawiorek, pieczywo mieszane z masłem/1,7/ ½ jajko gotowane/3/, tuńczyk, ogórek zielony, papryka
Herbata
II śniadanie Kisiel z brzoskwiniami, śmietanką/7/
Woda
Obiad Zupa selerowa z włoszczyzną/9/ śmietaną /7/ i natką
Leczo z parówkami, szpinakiem i ryżem parabolicznym/1/
Woda niegazowana/kompot wieloowocowy
Chrupsy jabłkowe
Czwartek, 20 czerwca 2019 r.
Śniadanie  
II śniadanie Święto Bożego Ciała
Obiad  
Piątek, 21 czerwca 2019 r.
Śniadanie Kawiorek z masłem/1,7/ wędlina wieprzowa, papryka, sałata
Herbata
II śniadanie Deser mleczny/7/
Chrupki kukurydziane/1/
Obiad Zupa pomidorowa z włoszczyzną/9/ makaronem/1/ śmietaną/7/ z natką
Woda niegazowana/sok

* Między posiłkami picie podawane jest na życzenie dziecka
* Herbaty podawane do posiłków: owocowa, rumiankowa, miętowa, zwykła
* Dzieciom alergicznym wykluczamy z posiłków składniki uczulające
* Tabela z alergenami – przy jadłospisie. Liczby od numeru 1 do 14 oznaczają alergeny w potrawie.
* Solimy solą potasową z morską /norma do 3 g/
* Używamy przypraw naturalnych np. majeranek, papryka, czosnek, cebula, pietruszka, koperek

Jadłospis sporządzono na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.