Jadłospis

 

Poniedziałek, 16 września 2019 r.
Śniadanie Bułka wiejska, pieczywo mieszane z masłem/1,7/ kiełbasa dębowa, powidła śliwkowe, sałata mix, rzodkiewki
Herbata/kakao/7/
II śniadanie Bułka grahamka z masłem/1,7/
Sok jabłkowy/woda
Obiad Zupa krupnik/1/ z włoszczyzną/9/ ziemniakami i natką
Ryż na mleku/1,7/ z truskawkami
Woda niegazowana/herbata smakowa
Kalarepa do chrupania
Wtorek, 17 września 2019 r.
Śniadanie Kawiorek, pieczywo mieszane z masłem/1,7/ twarożek ze śmietaną/7/ pstrąg wędzony, papryka, szczypiorek
Herbata
II śniadanie Jogurt owocowy/7/
Be-be/1/
Woda
Obiad Zupa grysikowa z włoszczyzną/9/ lubczyk
Bitki wieprzowe z sosem i z ziemniakami, surówka z kapusty pekińskiej
Woda niegazowana/sok
Środa, 18 września 2019 r.
Śniadanie Bułka na zakwasie, pieczywo mieszane z masłem/1,7/ jajecznica/3/ szynka wieprzowa, rzodkiewki, szczypiorek
Herbata
II śniadanie Budyń na mleku z gruszkami/7/
Woda
Obiad Zupa z białych warzyw z włoszczyzną/9/ śmietaną/7/ grzankami/1/ i natką
Pyzy drożdżowe/1,3/ z sosem myśliwskim, ogórek kiszony
Woda niegazowana/sok
Czwartek, 19 września 2019 r.
Śniadanie Kawiorek, pieczywo mieszane z masłem/1,7/ pomidor, szczypiorek
Płatki kukurydziane z mlekiem/1,7/ rodzynki
Herbata
II śniadanie Arbuz
Ciastko zbożowe/1/
Woda
Obiad Zupa z zielonego groszku z włoszczyzną/9/ śmietaną/7/ i lubczykiem
Gulasz drobiowy z ziemniakami, marchewka mini gotowana/pietruszka/
Woda niegazowana/sok
Piątek, 20 września 2019 r.
Śniadanie Pieczywo mieszane z masłem/1,7/ ser żółty/7/ makrela/4/ sałata mix ogórek zielony
Herbata
II śniadanie Podpłomyki/1/ z kremem czekoladowym/7/
Sok multiwitamina
Obiad Zupa szczawiowa z włoszczyzną/9/ śmietaną/7/ zacierką/1/ i natką
Placki ziemniaczane/1,3/ z marchewką
Woda niegazowana/sok
Chrupsy jabłkowe

* Między posiłkami picie podawane jest na życzenie dziecka
* Herbaty podawane do posiłków: owocowa, rumiankowa, miętowa, zwykła
* Dzieciom alergicznym wykluczamy z posiłków składniki uczulające
* Tabela z alergenami – przy jadłospisie. Liczby od numeru 1 do 14 oznaczają alergeny w potrawie.
* Solimy solą potasową z morską /norma do 3 g/
* Używamy przypraw naturalnych np. majeranek, papryka, czosnek, cebula, pietruszka, koperek

Jadłospis sporządzono na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.