Jadłospis

 

Poniedziałek, 20 maja 2019 r.
Śniadanie Bułka wiejska, pieczywo mieszane z masłem/1,7/ ser rycki/7/, powidła śliwkowe, ogórek zielony
Herbata/kakao/7/
II śniadanie Serek waniliowy/7/
Rodzynki
Woda
Obiad Zupa ryżowa/1/ z włoszczyzną/9/ i lubczykiem
Jajko gotowane/3/ w sosie pomidorowym/7/ z ziemniakami, surówka z kapusty pekińskiej
Woda niegazowana/sok
Wtorek, 21 maja 2019 r.
Śniadanie Pieczywo mieszane z masłem/1,7/ parówki z szynki na ciepło, keczup, rzodkiewki
Herbata
II śniadanie Chałka z masłem/1,7/
Sok witaminka
Obiad Zupa jarzynowa/9/ z dodatkiem kalarepy z ziemniakami i natką
Ryż/1,7/ na mleku z truskawkami
Woda niegazowana
Środa, 22 maja 2019 r.
Śniadanie Kawiorek, pieczywo mieszane z masłem/1,7/ ser biały ze śmietaną/7/ polędwica sopocka, rzodkiewki, szczypiorek
Herbata
II śniadanie Jogurt owocowy/7/
Be-be
Woda
Obiad Zupa grysikowa/1/ z włoszczyzną/9/ i lubczykiem
Bitki wieprzowe z ziemniakami, buraczki tarte
Woda niegazowana/sok
Czwartek, 23 maja 2019 r.
Śniadanie Owsianka na mleku/1,7/ żurawina
Bułka grahamka z masłem/1,7/ papryka
Herbata
II śniadanie ½ banan, jabłka, pieczywo chrupkie/1/
Woda
Obiad Zupa dyniowa z włoszczyzną/9/ śmietaną/7/ i natką
Kurczak duszony w sosie z makaronem kokardki/1/
Woda niegazowana/kompot wieloowocowy
Chrupsy jabłkowe
Piątek, 24 maja 2019 r.
Śniadanie Bułka na zakwasie, pieczywo mieszane z masłem/1,7/ wędlina wieprzowa, kiełki mix, pomidory
Herbata/kakao/7/
II śniadanie Galaretka owocowa z borówkami, podpłomyk/1/
Woda
Obiad Zupa szczawiowa z włoszczyzną/9/ ryżem/1/ śmietaną/7/ i lubczykiem
Filet rybny /1,3,4/ w warzywach z ziemniakami
Woda niegazowana/kompot wieloowocowy

* Między posiłkami picie podawane jest na życzenie dziecka
* Herbaty podawane do posiłków: owocowa, rumiankowa, miętowa, zwykła
* Dzieciom alergicznym wykluczamy z posiłków składniki uczulające
* Tabela z alergenami – przy jadłospisie. Liczby od numeru 1 do 14 oznaczają alergeny w potrawie.
* Solimy solą potasową z morską /norma do 3 g/
* Używamy przypraw naturalnych np. majeranek, papryka, czosnek, cebula, pietruszka, koperek

Jadłospis sporządzono na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.